Met deze blog duiken we dieper in de wereld van instructievideo’s en uitlegvideo’s – twee krachtige instrumenten die kunnen bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Of je nu een start-up bent die indruk wil maken op potentiële investeerders, of een gevestigd bedrijf dat zijn producten of diensten effectief wil presenteren aan klanten, instructie- en uitlegvideo’s spelen een impactvolle rol. Laten we eens kijken naar het verschil tussen instructievideo’s en uitlegvideo’s en ontdekken hoe ze jouw bedrijf kunnen helpen groeien.

1. Instructievideo’s: Simpelweg stappen volgen

Instructievideo’s zijn als je persoonlijke gidsen die je door specifieke taken leiden. Ze bieden stapsgewijze begeleiding en zijn gericht op het helpen van gebruikers bij het uitvoeren van een bepaalde taak of het leren van nieuwe vaardigheden. Volgens het State of Video Marketing-rapport van Wyzowl, geeft 95% van de respondenten aan instructievideo’s te gebruiken om te leren over een product of dienst voordat zij overgaan tot een aankoop. Daarnaast meldt het rapport dat 81% van de bedrijven die instructievideo’s gebruiken, een positieve impact ziet op hun bedrijf, zoals een toename in verkeer, leads en verkoop. Hoe makkelijker je iets voor de klant maakt, hoe eerder zij een goed gevoel hebben bij jouw onderneming.

Voorbeeld 1: Een instructievideo voor het opzetten van een e-mailmarketingcampagne kan de kijkers stap voor stap door het proces leiden: van het maken van een mailinglijst, het ontwerpen van aantrekkelijke e-mails tot het instellen van de juiste verzendtijd. Door instructievideo’s aan te bieden, kunnen bedrijven klanten helpen om hun doelen te bereiken en zo waardevolle relaties opbouwen.

Voorbeeld 2: Stel je voor dat je een online doe-het-zelfplatform hebt en je wilt mensen leren hoe ze zelf kunnen behangen. Een instructievideo kan stap voor stap laten zien hoe ze een kamer kunnen voorbereiden, het behang kunnen snijden en plakken, en eventuele uitdagingen kunnen aanpakken, zoals het omgaan met hoeken en deurposten. De video kan tips geven over het kiezen van het juiste behang en het gebruik van de juiste gereedschappen. Door duidelijke demonstraties en praktische begeleiding kunnen kijkers leren hoe ze hun muren kunnen transformeren met een professionele afwerking.

2. Uitlegvideo’s: Vereenvoudigen van complexe concepten

Of je nu een bedrijf bent dat complexe concepten wil uitleggen, een docent die zijn lessen wilt versterken of een content creator die educatieve content wil maken, uitlegvideo’s zijn een waardevol hulpmiddel om je boodschap duidelijk en boeiend over te brengen. Volgens een studie van Wistia heeft de gemiddelde persoon de neiging om 95% van een boodschap te onthouden wanneer deze wordt gepresenteerd via video, vergeleken met 10% bij het lezen van tekst. Uitlegvideo’s hebben de kracht om de aandacht van het publiek vast te houden en informatie beter te onthouden.

Voorbeeld 3: Stel je voor dat je een educatieve organisatie bent en je wilt mensen uitleggen wat klimaatverandering is en hoe het onze planeet beïnvloedt. Een uitlegvideo kan de oorzaken en gevolgen van klimaatverandering bespreken, zoals broeikasgassen, temperatuurstijging, smeltende ijskappen en extreme weersomstandigheden. Uitlegvideo’s maken gebruik van animaties, grafieken, voice-overs en visuele effecten om de boodschap op een boeiende manier over te brengen.

3. Hoe dragen instructie- en uitlegvideo’s bij aan bedrijfsgroei?

Zowel instructie- als uitlegvideo’s spelen een cruciale rol in de groei van een bedrijf:

a) Verbeterde gebruikerservaring: Instructievideo’s helpen klanten om snel te begrijpen hoe ze jouw product of dienst kunnen gebruiken, waardoor ze waarde ervaren en minder tijd besteden aan het zoeken naar antwoorden. Volgens het rapport van Wyzowl, meldt 79% van de consumenten dat ze instructievideo’s bekijken om een product beter te begrijpen en hun kennis te vergroten.

b) Verhoogde betrokkenheid en conversies: Uitlegvideo’s bieden een visueel aantrekkelijke manier om complexe informatie over te brengen. Ze trekken de aandacht van het publiek, vergroten de betrokkenheid en overtuigen kijkers van de waarde van jouw product of dienst. Volgens hetzelfde rapport van Wyzowl zegt 84% van de consumenten dat ze door het bekijken van een uitlegvideo over een product meer geneigd zijn om het daadwerkelijk aan te schaffen.

c) Vergrote zichtbaarheid en bereik: Met video’s kun je jouw boodschap op een consistente en schaalbare manier overbrengen naar een groot publiek. Volgens het rapport van Wyzowl zegt 87% van de marketeers dat video hen heeft geholpen om meer verkeer naar hun website te genereren, en 80% meldt een toename in verkoop als gevolg van videocontent.

Conclusie:

Instructie- en uitlegvideo’s zijn krachtige tools die bedrijven kunnen helpen groeien door het verbeteren van gebruikerservaring, het verhogen van betrokkenheid en conversies, en het vergroten van zichtbaarheid en bereik. Statistieken tonen aan dat video’s een effectieve manier zijn om informatie over te brengen, de betrokkenheid te vergroten en klanten te overtuigen. Door gebruik te maken van instructie- en uitlegvideo’s in jouw groeistrategie, kun je jouw bedrijf naar nieuwe hoogten brengen.

We hopen dat deze blog je heeft geholpen het verschil tussen instructievideo’s en uitlegvideo’s beter te begrijpen en hoe ze kunnen bijdragen aan de groei van jouw bedrijf. Lees ook onze andere blogs en blijf ons volgen voor meer educatieve content en waardevolle tips om jouw bedrijf naar nieuwe hoogten te brengen!

WORD OOK EXPERT IN VIDEOMARKETING

Ontvang per mail gratis de 8 geheimen van videomarketing die alleen echte professionals kennen.

EXPERT WORDEN IN VIDEOMARKETING VIDEOFOCUS

Mail niet ontvangen? Controleer je spambox.